Radioactive Toy serwis Give me the freedom to destroy. Give me ...

Temat: Delikatny gyros z kurczaka
Delikatny gyros z kurczaka Przepis wypatrzony w zeszłorocznym sierpniowym numerze Soli i Pieprzu. W oryginale jest indyk, ale zabrakło, to się posiłkowałam kurczakiem. Gyros jest w towarzystwie kapusty i papryki z ... z cytryny wycisnąć do niewielkiej miski. Dodać tymianek, oregano, niewielką ilość soli, pieprz i oliwę. Obrać czosnek i wycisnąć do marynaty. Całość starannie wymieszać. Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso najpierw pokroić w plastry, następnie w paski, włożyć do marynaty i starannie wymieszać. Całość przykryć i marynować ok. 30 minut w lodówce. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Mięso wyjąć z marynaty, ewentualnie wyłożyć na sitko i osączyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso ok 4 minuty, po czym odstawić je w ciepłe miejsce. Na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę, dodać ketchup (lub koncentrat pomidorowy) i całość wymieszać. Paski mięsa włożyć do sosu. http://img228.imageshack.us/img228/9237/obrazek40409.jpg Źródło:zpierwszegotloczenia.pl
Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=405555



Temat: wędlinka do chleba :)
przepisy pochodzą z programu "rewolucja na talerzu" Pierś z indyka 1200 g piersi z indyka skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny garść liści szałwii 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy sól i pieprz Przygotować marynatę. Wycisnąć sok z cytryny zetrzeć skórkę posiekać szałwię i czosnek dodać oliwę, sól i pieprz. Mięso natrzeć marynatą i związać sznurkiem. Odstawić do marynowania na 12 godzin. Zamarynowaną pierś włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Nie kroić mięsa od razu po upieczeniu tylko odczekać minimum...
Źródło: dorum2.pl/forum/viewtopic.php?t=54


Temat: Grałem dziś i .....
kurczaka , świerzo mielony pieprz , papryka ostra , pare kropel octu balsamicznego. I to się marynuje 24H. I pamietać przy grillowaniu smarujemy pędzelkiem sosem jaki się utworzył z marynaty i mięsa. p.s. GDZIE MÓGŁBYM ZAŁOŻYĆ OSOBNY TEMAT Z PROPOZYCJAMI POTRAW DLA OSÓB GRAJĄCYCH ??? np. pierszi z kurczaka w formie 5 siódemek w sosie beszamelowym. Niestety te siódemki sa bez wygranej...
Źródło: automaty-hotspot.com/viewtopic.php?t=59


Temat: powitanie
Bardzo się cieszę,że udało mi się zalogować i powitać wszystkich starszaków dlatego się cieszę bo moja sprawność użytkowania komputera jest słabiutka Przy przetworach ,które przeczytałam nie ma śliwek w marynacie a są pyszne do mięsa i wędlin .Jeżeli kogoś interesuje przepis to podam.
Źródło: starszakiplus.pl/forum/viewtopic.php?t=502


Temat: Grill
...
Źródło: all4men.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=974


Temat: Grill
... do lodówki na noc.. A o jakich sosach mówisz? Znasz przepis czy taki kupny? Właśnie , sos 1000 wysp pasuję do mięsa z grilla ? Bo do sałatek jak najbardziej.... Dym?...
Źródło: all4men.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=974


Temat: Gotowanie
A ja trochę inaczej, jak się uczyliście gotować? Przepisy, podglądanie (w miarę możliwości, czyli raczej nie ) i własne eksperymenty... Na początku raczej przepisy, bo bałam się, że sama nie ogarnę ... też z kotletami, zapiekankami, ryżem, makaronem... Do tego jak mi brakuje pomysłów, przeglądam gotowe przepisy w poszukiwaniu inspiracji. Nie muszę na siłę robić tego co w instrukcji, ale mogę do swojego dania zaczerpnąć podany tam sos, nadzienie, marynatę czy sposób opanierowania mięsa.
Źródło: mtgnews.pl/forum/viewtopic.php?t=45081


Temat: karkówka po bałtycku
Wiadomo że kark czasami twardy do zgryzienia,a że sezon grillowy w pełni podam bardzo zgryźliwy przepis znajomego kucharza z statku polskiej żeglugi bałtyckiej. Karkówkę kroimy ciapiemy czymś ciężkim maczamy w jakiejś fajnej marynacie lub tylko przyprawiamy pieprzem,oregano,papryką czy czymś tam.Uwaga nie solimy mięso twardnieje pod wpływem soli więc solimy pod koniec pieczenia (dotyczy większości mięcha).przygotowaną karkówkę owijamy w folie i mrozimy.po 24 ... stronie mięsa zaczną pojawiać się krople krwi.potem chwilkę poddusić (przykrywając czymkolwiek i zmniejszając ogień)osolić i gotowe. a teraz sos. Sos bearnaise po mojemu. paprykę bardzo drobno pokroić,cebule tak samo , podsmażyć ... majonezo podobne dodajemy cebule i paprykę,trochę octu, estragon (jeżeli ktoś ma suchy estragon można go namoczyć w occie ) i gotowe,sos powinien mieć sztywną konsystencje jeżeli ktoś ma ochotę serwować go...
Źródło: forum.rodzinnekrosno.pl/viewtopic.php?t=33


Temat: Marynata do mięs
" />Ja polecam dosyć fajną marynatę na grilla. Można nią smarować w zasadzie wszystko, udka, karczek, żeberka, skrzydełka, białą kiełbasę. Ostatnio zrobiłam w tej marynacie pałeczki kurczaka i żeberka i było ... do miseczki, dodać ketchup, musztardę, miód, zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę. Przyprawić pieprzem i papryką, dokładnie wymieszać. Mięsko na grilla smarujemy grubą tą marynatą i pozostawiamy pod przykryciem w lodówce najlepiej na całą noc. Podczas pieczenia na grillu smarować pozostałą pastą. Przepis pochodzi z "Naj".
Źródło: forum.mamla.home.pl/forum/viewtopic.php?t=903


Temat: Gotowanie na ekranie :D
" />Wlasciwie wiekszosc potraw typowo grillowych nie nalezy do zbyt skomplikowanych i czasochlonnych...za to ich smak...hmmm.. Przepis na kurczakowy biust z grilla Skladniki na marynate : - oliwa z oliwek - ... delikatnie rozbic, tak by szybciej smazylo sie na grillu. Przyrzadzajac marynate dozujemy poszczegolne skladniki wedlog ilosci porcji miesa i smaku. Ja daje zawsze mniej wody a wiecej oliwy z oliwek... Wyciskamy badz siekamy czosnek (z regoly tez nie daje go zbyt duzo zeby jego aromat nie zabil aromatu innych przypraw) Dodajemy przyprawy i mieszamy, delikatnie rozcierajac marynate. Najlepiej zostawic mieso w marynacie...
Źródło: forum.radom.pl/viewtopic.php?t=2591


Temat: Gotuj z Laprecosią
... biały, dowolnie] i jakaś przyprawa- do kurczaka, do dań z ziemniaków, marynata staropolska do mięsa, obojętnie. można dodać do tego bazylię , starty czosnek , co kto lubi. wersja podstawowa- na...
Źródło: alk1b40.nastolatek.pl/forum/viewtopic.php?t=36068


Temat: Jak otworzyć KEBAB (KEBAP) - czy się opłaca
Witam! Jeśli chodzi o prowadzenie takiego interesu powiedz jaką masz cene za kebab i ile warzy całe danie i jaką dajesz ilość mięsa i surówek ewentualnie ile warzy cały zestaw z ... składa się z 300 gram frytek 180 gram kebabu drobiowego (w dobrej marynacie co jest podstawą smaku i zbytu) i zestawu trzech surówek plus trzy sosy i barszczyk z pasztecikiem gratis ... tanio ... Nie trzeba dużo kasy topić w interes żeby klienta przyciągnąć bo wystarczy tylko dobrze dobrane menu i odpowiednie porcje no i oczywiście przepisy oraz dojścia do produktów a lokal...
Źródło: biznesforum.pl/viewtopic.php?t=6755


Temat: Jak otworzyć KEBAB (KEBAP) - czy się opłaca
Podane przezmnie porcje wyżej są po obróbce i gotowe do podania . Pizza i nie macie pieniędzy ???? Hehehehe wystarczy tylko piecyk , zorganizowanie i przepis ... powiem tak pizze prosto ... bym wygrywał :P Kebab - po pierwsze primo nie kupuje mrożonego mięsa bo każde jest na swój sposób "wałowane" i albo jest ochydne w smaku albo nasączone wodą więc postanowiłem kupować piersi z kurczaka które nabijamy na rożen i wstawiam do opiekacza (oczywiście wcześniej te piersi lerzą 24h w marynacie co nadaje im smak i aromat) a po drugie sekundo to surówka ... podpatrywałem konkuręcje ale w życiu nie spotkałem takiego wykonania sosu ... Również radze zmienić a napewno sam się zdziwisz . Oczywiście mogę sprzedać przepisy i sosoby wykonyania niektórych potraw w moich...
Źródło: biznesforum.pl/viewtopic.php?t=6755


Temat: Kawiarenka (na na na)
Wlampart podaj przepis na tą marynatę do mięsa którą robiłeś w weekend , tą z carry
Źródło: forum.lpmn.pl/viewtopic.php?t=706


Temat: mniam mniam czyli pomysly na sałatki :))
super przepis, az slinka cieknie. ja lubie przepisy latwe, tanie i szybkie, gdzie skladniki mam z reguly w domu albo nie musze biegac po 5 sklepach zeby wszystko kupic tylko miec od razu pod reka i do dziela. pewnie, ze na specjalne okazje, to mozna poexperymentowac i wtedy uzyc wiecej skladnikow. dobry przepis na Udka kurczaka w glazurze z chilli i miodu. latwe, szybkie i tanie. Udka w słodko- ostrej marynacie * 6 pałek z kurczaka* sól* 3 łyżki płynnego miodu* 1 łyżeczka chilli w proszku lub pół drobno posiekanej papryczki świeżej (można ... pozbawić błon i resztek piór. Osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać w 3 miejscach. Natrzeć solą, odstawić. Pozostałe składniki wymieszać w głębokim naczyniu na jednolitą masę i nacierać udka tak, aby marynata dostała się wgłąb mięsa. Odstawić na 30 minut do lodówki (można na dłużej, nawet na całą noc).Piec na ruszcie ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni, aż skórka zacznie się brązowić....
Źródło: forum.spnnails.com/viewtopic.php?t=3450


Temat: Ocet owocowy
" />Witam. Widzę że powstał nowy dział, dorzucę więc trochę informacji. Poniżej zapodaje dwa skany, pierwszy ze wspomnianej wyżej przedwojennej książki kucharskiej, drugi z książki "Apteka natury". Załącznik: ocet 1928 przepis.JPG ... z jabłkowymi - otrzymamy ocet gruszkowy, który ma wspaniały owocowy głęboki aromat i jest nieco ciemniejszy w kolorze, nawet ciemno-brązowy. Ocet owocowy jest idealny do marynowania mięsa, wszelkich galaret, sałatek (sos ... choć na zdjęciu powyżej użyto spirytusowego sklepowego 10%. Całość musi odstać przynajmniej miesiąc, najlepiej dłużej (6 miesięcy). Ocet taki jest aromatyczny okrutnie, idealny do świątecznej galarety, sałatek, marynat, czerwonego barszczu i...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2050


Temat: Dominik Woś na forum AF
odkrajamy to, co niezdatne do zjedzenia. Marynujemy go na 2 godzinki. Polecam "marynatę staropolską" Kamis. Może być tez inna przyprawa. 2. Kilogram soli rozsypujemy na blasze do pieczenia ciasta (duża, prostokątna). ... odkrywamy część mięsa (uwaga, żeby kurcze się nie przewróciło w tą sól !!) Po co ta butelka? Ano po to, że jak się nagrzeje to upiecze nasze kurczę również od środka...
Źródło: forum.astropolis.pl/index.php?showtopic=25584


Temat: O kuchni prawie wszystko
Oczywiście! :) Załączam przepisy na śląskie specjały! Kaczka nadziewaczka, szaro-biała klucha, modra kapucha Koło Gospodyń Wiejskich ‟Kobiernice” I miejsce w kategorii: amatorzy Składniki: 1 kaczka w marynacie (2 łyżki oleju, pieprz, sól, papryka, majeranek, czosnek) Nadziewka: 3 bułki 2 cebule podroby z kaczki (lub świeże wątróbki kurze) 300 g wędliny 200 g mielonego mięsa 3 jajka sól pieprz Kluchy: 1 kg gotowanych...
Źródło: polskawita.pl/forum/viewtopic.php?t=25


Temat: Mamo - to ja....:)
nowe dania, a pod ręką mieć ulubioną kaszkę lub zupkę. Dlaczego tak skromnie? Odpowiedź jest prosta: to pierwsza Wigilia dla twojego dziecka. Wszystko wokół jest nowe, nieznane. Malca otacza liczne grono nieznanych często osób, towarzyszą mu nowe dźwięki, zachowania i zapachy. Nic dziwnego więc, że niejeden bobas nie będzie miał ochoty na kulinarne eksperymenty. Dlatego przygotowaliśmy kilka wigilijnych przepisów stworzonych specjalnie z...
Źródło: kretowisko.net/viewtopic.php?t=276


Temat: O wędlinie wieprzowej
necek czystych i suchych, bierz po jednym kawałku mięsa, biorąc naprzód szynki, i potaczawszy lub wytarłszy je solą, wyjmij z necek i układaj do beczki dębowej, póki się nie napełni. Na ... miesiącu, szczególniej pod koniec mrozy nie bywają. [za - Śpiżarnia wiejska,obywatelska, czyli praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia śpiżarni,- pewnych i łatwych sposobów konserwowania wszelkich artykułów żywności, do użytku i wygody gospodarzów i służących, tudzież dokładne sposoby robienia wszelkich gatunków pekielflejszów, wędlin, salcesonów, octu, marynaty,marmulady, konfitur, jako też rozmaitych naliwek, wódek, likierów, farbowania cukrów,i rzeczy innych, zupełność śpiżarni...
Źródło: genealogia.okiem.pl/forum/viewtopic.php?t=1787


Temat: Sushi
" />O! Nalewko! Jak się uradowałam! Rzeczywiście- gdy czytam przepisy np. w wątku Ave, czy Jadzi, Elżbietki - tam są dopiero skomplikowane niekiedy, mistrzowskie dania! Nie wiem czemu sushi, czy kuchnia japońska uchodzi w całości za skomplikowaną...A ona wywodzi się włąśnie z uatrakcyjnienia, bardzo skromnych potraw, często z biedy, by coś łądnie podać i aby miało dużo białka, gdy brakło mięsa. Stąd ... skomplikowane są pierożki, marynaty, mięsa... Ja miałam jakieś uprzedzenia, może tak samo jak było z chlebem? Tez zwlekałam latami, a upiekłam i w 3 godziny później chrupałam pietkę, bez maszyny, po prostu- lecz dzięki Ewie, Ogis! Jednak sushi z parówką...nie. Nie, o nie. Straszne.... Studencki przepis... Co do ryżu- ja kupiłam w P@Pawle, 500g za 11 zł. Ale na allegrooo widziałam, że...
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=20412


Temat: KEBAB kulturysty, czyli urozmaicenie montonnej diety
marynatę w oliwie z oliwek. Nalewamy 2-4 łyżki oliwy do miseczki, następnie przyprawiamy odrobiną pieprzu i ziół prowansalskich. 3. Pokrojonego w kosteczkę kurczaka, obtaczamy w marynacie, następnie nakrywamy talerz z mięskiem ... smażenie cebulki, staramy się smażyć ją na małym ogniu i dłużej, żeby nie spalić. Finalnie ma mieć lekko złotawy kolor. Warto lekko posolić. 7. Teraz wrzucamy na patelnię nasze mięsko. I ... 176kcal, czyli bez ok 224 kcal wtedy wyjdzie) ----------------------------------- A teraz mini dodatek ode mnie, który idealnie pasuje do kebaba pakera - SOS CZOSNKOWY domowej roboty. Na pewno przepisów była tu...
Źródło: sportbb.pl/viewtopic.php?t=2325


Temat: HYDE PARK
w poprzek, ananasy wzdluz! Wolnosc w Kredensie!/ Marynatę zachować. (wywalilam marynate w pierony, dorobilam nowej. Nie lubie marynaty z sokiem krewetkowym, fuj.) /a nie mowilam?/ Marynatę dokładnie zmiksować, resztę ananasa posiekać i dodać do marynaty, zmiksować. (eeee tam, nie chcialo mi sie wyciagac miksera, hihi, zreszta nawet nie mam miksera, hihi. Wymieszalam wszystko lyzka, drewniana.) /bardzo przepraszam, ale resztek ananasa nie bylo, bo KTOS byl glodny. Lyzka drewniana KTOSIA w-czape!/ Przelać sos do małego rondla, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. (acha, czek, sos byl PYCHA. Mozna jesc bez szaszlykow!) /zaczynam miec ... sosem mniam!) /Alberta prosi o przepis na "osobny sos". Egoistka jedna!/ Emciu! Usmiechasz sie? U & U PS Druhna jeszcze kiedys-gdzies odpowie za te udka! PS A Druhny to lepiej niech...
Źródło: wkrystynajanda.net/forum/viewtopic.php?t=74340


Temat: Piersi kurczaka w sosie śmietanowo-estragonowym (MNIAM!)
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo - estragonowym (przepis zmodernizowany osobiście przeze mnie; potrawa, która zawsze się udaje, myślenia nie wymaga, trochę czasu tylko zabiera, na łopatki powala, wykarmić nią można oddział wojska, bo syta jest, jak mało co) Co mieć musisz: * 2 duże piesi z kurczaka (mogą być tez z indyka. Ja nawet z indyka preferuję, bo im większe, tym ... kapary, to nie są wcale grzyby, tylko pączki nagietka w marynacie... Wiedziałeś?) Masz już te brokuły z kaparami, teraz sos. Miażdżysz czosnek nożem na desce - podejrzałam, jak to robił Pascal,...
Źródło: wkrystynajanda.net/forum/viewtopic.php?t=66834


Temat: Kuchnia polowa i nie tylko
" />A teraz obiecany "kurczak po chińsku" zanim się ostatecznie wysłowię dwa przepisy Nań z których skorzystałem. Pochodzą z książki "Wyśmienita Kuchnia Azjatycka" Ho Chee-Ming'a, książka ma kilka wad np czasem ... posolić popieprzyć, włożyć do marynaty proszku "pięć przypraw, i wina ryzowego.2)rozbić jaja, wytrzepać , wyjąć mięso (1/2-1 h w marynacie) zanuzyć w jajku i obtoczyć w mące ziemniaczanej.3) Wysmażyć kawałki mięsa na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą chrupiące - wyjąć i odłożyć. Pokrajać , jarzyny w paski i smażyć wszystko z wyjątkiem pomidorów i grzybów i mięsa - na tłuszcz po mięsie, ... 4 łyżki oleju arachidowego, 300ml rosołu do "podlewania", 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Tego dania nie zrobiłem, natomiast wyjąłem z obu przepisów następujące składniki na 3ego kurczaka, jak niżej: 3. "kurczak po ... białego stołowego szwabskiego wina), 10 grzybów chińskich mu-er Marynata: "pięć przypraw", miód, sos hoisin, sos sojowy, pokruszona chili, pokruszone "kwiaty" anyżu, pokruszone ziarna kolendry, niemieckie białe wino . Do marynaty na ... i grzyby na samym końcu wlałem pozostałość po marynacie, wystarczyło to jeszcze smażyć przez pięć (nie więcej, bo ja to robiem za długo i sknociłem) minut i gotowe. Do dania dziewczyny ... - ale warzywa powinny być raczej "niedogotowane" IMHO. Było dobre - mimo przegięcia z tym mięsem na końcu - dlatego polecam się zmierzyć z potrawą, uważam że trzeba mieć niewielkie kwalifikacje, ... to - w czasie smażenia - to co zostało z marynaty do dania (sos sojowy jest słony) ** "pięć przypraw" jak to wyjaśnia kniga to kilka ziółale w zależności od regionu...
Źródło: psff.wayofwar.org/viewtopic.php?t=64